Dere vet hvordan man tenker «SELVSAGT husker jeg når mitt første barn mistet sin første tann!»
Eller at andremann hadde vannkopper da han var seks. For ikke å snakke om programkodene som man hastverksskriver uten kommentarer, fordi det jo er helt opplagt hvilke analyser man gjør når man skriver det, og dessuten er man litt sent ute til lunsj.
Og dere vet også hvordan man, fem år senere, ikke har peiling på når den første tanna ble spylt ned i do og erstattet med en mynt, eller om det var nummer en, to eller tre, eller naboens unger som hadde vannkopper. For ikke å snakke om programkoden uten kommentarer: En og en halv dag senere åpner man skriptet, og Hæ? Hva i all verden handlet dette om??
Jepp. Jeg lette gjennom alle garnposer, bokser og mapper jeg kunne finne, men fant ingenting om dette prosjektet! Null og niks. Ikke hadde jeg tatt særlig mange bilder heller. Dette fra pausa i et statistikk-kurs hjalp for eksempel ikke:
Neste gang! Neste gang skal jeg notere underveis! Men heldigvis kan alle statistikere telle, så her er nok en rekonstruert oppskrift.
Jeg tok utgangspunkt i den samme gratis-oppskriften fra Sandnesgarn som da jeg laget appelsin-sitteunderlaget. Mange oppskrifter kan ikke deles fritt på nettet, men min oppskrift kan dere dele så mye dere vil, så lenge dere linker til bloggen, eller opplyser at den kommer herfra.
Garn:
100 g Drops alpaca, farge 2918 (turkis)
50 g Drops alpaca, farge 2917 (lys turkis)
150 g Drops alpaca, farge 0601 (mørk brun)
50 g Drops alpaca, farge 7238 (mørk oliven/grønn)
50 g Drops alpaca, farge 2916 (mørk lime/lys grønn)
50 g Drops alpaca, farge 0100* (off-white)
Effekt-tråd: Drops Glitter, farge 02 (sølv)
*Hadde jeg visst at det ble en duk, og ikke et tovet sitteunderlag slik jeg først tenkte, ville jeg nok valgt farge 0101 (hvit) til snøflekkene. Jeg oppfordrer ellers alle til å velge akkurat de fargene dere liker og som minner dere om fine reiser og opplevelser.
Rundpinne 5,5 mm
Strikkefsthet med dobbel tråd: 16 m = 10 cm
Teknikk:
Det strikkes kun rettstrikk (riller). Arbeidet strikkes med «forkortede rekker», dvs at du snur og strikker tilbake før du har kommet til enden.
Måling av vinkler
Dette beskriver jeg detaljert, slik at den som vil bruke sine egne yndlingsdata og strikke et annet kakediagram får vite hvordan det kan gjøres.
Et kakediagram er en sirkel (en kake sett ovenfra) som er delt opp i kakestykker slik at størrelsen på kakestykket tilsvarer størrelsen på en gruppe. I påskeferie-kakediagrammet skal 20% av kaka (sirkelen) være turkis, og 80% skal være brun.
En sirkel er 360 grader.
20% av 360 grader er 72 grader.
Altså skal vinkelen på det turkise kakestykket være 72 grader.
Dette må måles underveis:
Jeg brukte sprekken i kjøkkenbordet som den ene siktelinjen, og en linjal som den andre. Det går an å legge to tråder langs begge kantene også, men jeg synes det ble litt vinglete og vanskelig å måle med.
Her målte jeg vinkelen til 52 grader, og måtte derfor strikke litt mer turkis. (Det er lettere å lese av gradskiven på bildet hvis du snur skjermen din opp-ned. Jeg valgte å beholde bildet denne veien for ikke å forvirre dem som synes det er lettere å strikke enn å identifisere motstående vinkler 🙂 )
Strikkingen
Turkis kakestykke (påskeferie i utlandet):
Legg opp 42 m med dobbel turkis tråd på p 5,5 (pass på så det ikke blir for stramt), og strikk to hele omganger r (=1 rille). Så strikker du den første kilen:
*
Strikk 35 m r, snu, gjør et kast og strikk 35 m r tilbake.
Strikk 28 m r, snu, gjør et kast og strikk 28 m r tilbake.
Strikk 21 m r, snu, gjør et kast og strikk 21 m r tilbake.
Strikk 14 m r, snu, gjør et kast og strikk 14 m r tilbake.
Strikk 7 m r, snu, gjør et kast og strikk 7 m r tilbake.
Strikk r over alle maskene, men strikk kastene sammen med neste maske (for at det ikke skal bli hull der du har snudd) (=42 m r).
*
Fra * – * er en kile.
Strikk en kile til på samme måte.
Strikk deretter en kile der de tre siste omgangene (den med 21, 14 og 7 masker) strikkes i lys turkis.
Gjenta de to siste kilene tre ganger til (så du har totalt fire tynne kilestriper i lys turkis)
OBS: I hele det turkise kakesykket kan du strikke inn en sølvtråd innimellom (etter som du føler for det), for å få litt glitter i havet.
Avslutt det turkise kakestykket med en turkis kile slik du startet. I følge mine beregninger er det turkise kakestykket ganske nøyaktig 72 grader stort nå.
Påskeferie i Norge:
Skift til brunt, og strikk en kile i ensfarget brunt.
Så strikkes en kile der de tre første omgangene (35 m, 28 m og 21 m) er mørk grønn, de to neste omgangene (14 m og 7 m) er lys grønn, og den siste omgangen (42 m) over alle de forkortede rekkene er brun.
Deretter en kile der den første omgangen (35 m) er brun, de fire neste (28 m, 21 m, 14 m og 7 m) er hvite (noen av dem med sølvglitter), og den siste omgangen (42 m) over alle de forkortede rekkene er brun.
Disse to kilene gjentas til sammen 13 ganger.
Avslutt med en ensfarget brun kile.
Montering
Sy sammen de 42 maskene med den turkise oppleggskanten så pent som mulig (se bilder her).
Synes du det er vanskelig å sy det pent sammen uten å felle av, kan du felle av, og så sy sammen avfellingskanten med oppleggskanten.
Fest alle de drøyt 150 trådene.
Kakediagrammet har et hull i midten som må fylles med et lite kakediagram i turkis og brunt. Dette strikkes etter samme prinsipp som det store diagrammet:
Legg opp 8 m med dobbel tråd hvit på p 5,5, og strikk to omganger (=1 rille).
*
Strikk 6 m r, snu, gjør et kast og strikk 6 m r tilbake.
Strikk 4 m r, snu, gjør et kast og strikk 4 m r tilbake.
Strikk 2 m r, snu, gjør et kast og strikk 2 m r tilbake.
Strikk r over alle maskene, men strikk kastene sammen med neste maske (for at det ikke skal bli hull der du har snudd) (=8 m r).
Snu, og strikk 8 m rett tilbake.
*
Fra * – * er en kile.
Strikk 2 kiler turkis, pluss en halv omgang (4 m) frem og tilbake. Det skal være omtrent 72 grader.
Skift til brunt, og strikk to omganger (en rille). Strikk 8 kiler, og avslutt med en kile som mangler den siste rillen (den over 8 m). Sjekk at det blir en rund plate som fyller hullet og at vinklene passer med resten av kaka. Justér hvis nødvendig.
Sy sammen den lille kaka så pent som mulig, og sy den fast i midten. Trekk en tråd gjennom endemaskene innerst og stram godt. Fest trådene.
Ekstratips:
Strikk gjerne ditt eget favoritt-kakediagram, men da er det ekstra viktig å måle vinkler underveis, og å brette strikketøyet utover når du nærmer deg slutten, så du er sikker på at du strikker det riktige antallet kiler for å få det helt flatt. Det kan være smart selv om du følger oppskriften, siden vi alle strikker litt ulikt, og det kan hende noen bør justere antallet kiler for å få det perfekt.
Spør gjerne i kommentarfeltet hvis noe er uklart. Jeg oppdaterer oppskriften hvis det blir nødvendig.
Og: hvis noen i tillegg viser frem bilde av sitt kakediagram her, er det kjempefint!
Lykke til!