Temperaturleggvarmere er leggvarmere som viser temperaturen time for time en spesiell dag eller helg. 

Disse leggvarmerene viser temperaturen time for time i Helsinki den første helga i januar 2017,

Foto: Lene M Linnerud

og disse viser temperaturen time for time i Oslo den første helga i januar 2017:

Foto: Lene M Linnerud

Fargene og stripene tilsvarer 77 timers temperaturregistrering (77 strikkeomganger) helga for et år siden. En statistiker som ikke strikker ville nok heller vist dere dette:

Grunnen til dette odde (på flere måter) antallet timer er at det var nøyaktig det tidsrommet jeg skulle på januartur til Helsinki med Hanne Mette. Planen var å strikke Helsinkitemperaturen i sann tid mens vi var på tur. Men fordi turen ble utsatt til mars og jeg allerede hadde planene klare, ble det to par leggvarmere i stedet: Ett par som viser temperaturen der vi faktisk var, og ettsom viser hvordan det var der vi kunne vært. Kontrafaktiske leggvarmere, faktisk! (Gikk du glipp av innlegget om kontrafaktiske hendelser? Les det her.)

Oppskriften har min teststrikker og gode venn Kjersti og jeg pønsket ut sammen, og som vanlig er det bare å dele i vei.

Temperaturregistreringene ble gjort ved hjelp av time-for-time-varselet til yr.no. Nå ser det for eksempel sånn ut for Nesodden:

Her røper jeg at blogginnlegget ble påbegynt for mange dager siden…

Hvis du skal få så riktige tall som mulig, bør du ta skjermbilder av yr.no like ofte som meldingen oppdateres (eller så ofte du har mulighet), og så kan du skrive ned de ferskeste tallene underveis eller etterpå. Jeg har ennå ikke funnet en måte å finne tidligere temperaturer på, så jeg tror dette er den greieste måten, selv om det ser rotete ut underveis.

Min tidsperiode på 77 timers temperaturregistrering var akkurat passe for leggvarmere strikket i dobbel tråd Finull på pinne 4, med svart vrangbord oppe og nede.

Leggvarmere
Du trenger:
Liten rundpinne og strømpepinner nr 4.
Rauma Finull i like mange farger som ulike temperaturer, se forslag til fargekart lenger ned, og 4 nøster svart.

Legg opp 72 m på rundpinne, og strikk *2 r, 2 vr*, gjenta fra * – * til arbeidet måler 7 cm.
Sett et merke der omg starter.
Strikk deretter *4 r, 2 vr*, gjenta fra * – * til arbeidet måler 27 cm.
Strikk *4 r, 2 vr sammen*, gjenta fra * – * i 1 omg.
Fortsett med *4 r, 1 vr*, gjenta fra * – * til arbeidet måler 39 cm.
Strikk *2 r, 2 r vrangt sammen, 1 vr*, gjenta fra  * – * ut omg. Det er nå 48 m på pinnen.
Skift til strømpepinner og strikk *2 r, 2 vr*, gjenta fra * – * til arbeidet måler 50 cm. Fell av.

Stripetips:
Når temperaturen varier mye, må du også skifte farge ofte: Strikk omg til 2 m før merket (der ny omg starter). Bytt ut 1 tråd av fargen du strikker med, med 1 tråd i ny farge. Strikk med en tråd i hver farge i 4 m (til 2 m etter merket), og bytt så ut den andre tråden av den gamle fargen med en tråd i den nye fargen. Fortsett med to tråder i ny farge. Når du er ferdig har du mange tråder å feste. Det kan du løse lett ved å flette trådene i lengderetningen, se bilde:

Farger
Fargene er valgt fra Rauma Finull fordi det er det garnet som har den absolutt største fargepaletten. Fargevalget matcher dessuten den velkjente skismøringsfargeskalaen til SWIX.

Hvis du har veldig lange bein (kanskje du er en sjiraff?),

kan du strikke en lengre periode enn en dag eller en helg. Det kan du også gjøre hvis du har kortere bein enn en sjiraff, men da må du kanskje nøye deg med temperaturmålinger en gang om dagen eller en gang hver uke for å få plass til alle stripene. Eller du kan gjøre som Anne Grethe Trønnes og strikke et 365 stripers langt skjerf. Anne Grethes skjerf vil bli utfyllende presentert i et eget blogginnlegg med mange og fargerike bilder. Gled dere!

Årets ni første måneder. Foto: Anne Grethe Trønnes.