Det er ikke hver dag du ser hekletøy som kan hjelpe deg å forstå nyhetene. Men det kan dette. Jeg har nemlig heklet smittetallet, det såkalte «R-tallet».
Dette er det første av tre verk som Statistrikk bidrar med på utstillingen CoviDesign ved Greve Museum.
Til dette utstillingsbidraget har jeg både skrevet blogginnlegget som du nå leser, og laget en kort video som beskriver det samme. Blogginnlegget fortsetter under forhåndsvisningen av videoen.
Harde fakta i myke materialer
Verk 1: Smittetallet R
Smittetallet, «R-tallet», forteller oss hvor smittsom en sykdom er. R står for «Reproduksjon».
R-tallet beregnes fra antall nye smittetilfeller over tid.
Hvis R er 1, betyr det at en smittet person i gjennomsnitt smitter én ny i løpet av den tiden vedkommende er syk. Hvis R er 2, vil hver person smitte gjennomsnittlig 2 nye. Hvis smittetallet er 3, smittes 3 nye, osv.
En sykdom med et smittetall på 1 forsvinner ikke. Men det vil alltid være like mange syke. Et samfunn som klarer å håndtere antallet syke i dag, vil også klare det neste uke, neste måned, og neste år. Med R=1 er situasjonen stabil.
Hekletøyene viser hvordan sykdommen utvikler seg i løpet av 9 generasjoner med smitte, for forskjellige verdier av R. Hvert hekletøy starter med 10 smittede.
Hvis smittetallet er under 1, blir det færre og færre syke, og sykdommen vil dø ut. Slik vil vi ha det.
Hvis smittetallet er over 1, blir det flere og flere syke, og vi får en epidemi. Det vil vi ikke ha.
R = 1.1 R = 1.2 R = 1.5
Det basale R-tallet (på engelsk: «basic reproduction number, R0») beskriver smittsomheten til en sykdom slik den naturlig utvikler seg i et samfunn uten tiltak for å unngå smitte, og der ingen er immune.
Viruset SARS-CoV-2, som kan gi sykdommen covid-19, er svært smittsomt. Først beregnet forskerne at at R0 for sykdommen er mellom 2 og 3 (april 2020).
Under ser du hvordan smitten vil utvikle seg for R = 2.
For å hekle et smittetall på 2, gikk det med litt over 8 nøster garn til de totalt 5110 maskene som skulle hekles.
Det var 10 masker i første omgang, 20 i neste, så 40, 80, 160, 320, 640, 1280, og 2560 i niende omgang.
Et smittetall på 2.5 høres ikke så mye verre ut enn et smittetall på 2. Men forskjellen er enorm. Skal du hekle det, går garnforbruket fra 8 nøster til 40 nøster.
Og resultatet blir sånn. Også denne kompakte klumpen med heklemasker startet uskyldig med 10 masker. Det er så tett med masker at den første omgangen med 10 masker nesten sprenger.
Vi kan se for oss at de 10 første maskene i hekletøyet som de 10 første covid-19-tilfellene som ble smittet på alpinferie i Alpene tidlig i 2020. Eller 10 personer som kom smittet hjem fra ferie i Spania i sommer. Gjør vi ingenting for å stoppe et slikt utbrudd, vil det vokse vilt.
Med et smittetall på 2.5, blir det 25 nye tilfeller neste uke, så 63, 156, 391, 977, 2441, 6104, og etter 9 uker, 15 259 nye smittetilfeller. Blant disse er det garantert mange som vil bli alvorlig syke, og mange vil dø.
Etter at disse hekleprosjektene ble ferdige, kom nye beregninger som antydet at R0 kan være så høyt som 6 (oktober 2020).
Det er fysisk umulig å hekle 9 omganger med et smittetall på 6, for det vil ikke bli plass til alle maskene. Men hadde fysikkens lover tillatt det, ville det gått med 31 993 nøster garn for å hekle de 9 generasjonene med smitte.
Men heldigvis kan R-tallet manipuleres.
Sosial distansering, altså hjemmekontor, færre klemmer og færre håndtrykk, reduserer R-tallet fordi sykdommen smitter mest ved nærkontakt.
Hendene dine tar på mye, også munnen din, så hvis du vasker hender eller bruker håndsprit, reduseres også R.
Gjør vi dette, får vi færre nye smittetilfeller per dag i et land eller et område. Da kan forskerne beregne R-tallet for dagens situasjon, og beskrive hvor smittsom sykdommen er i samfunnet akkurat nå, med de tiltakene og den innsatsen vi alle gjør for å forhindre smitte. Det er dette dagsaktuelle R-tallet vi leser om i nyhetene.
Moralen er enkel: Følg smittevernsrådene.
Smittetall var tema her på Statistrikk allerede i 2017, og siden da har jeg reist rundt med hekletøy og ponchoer og holdt foredrag om smittespredning og viktigheten av god vaksinedekning, for studenter, husflidslag og på strikkefestivaler. Min motivasjon for å fortelle om dette har vært å være en faktabasert motvekt til antivax-bevegelsen. Jeg allierte meg derfor med fagpersoner som kunne skrive om de biologiske mekanismene bak sykdommer og vaksiner. Selv kunne jeg fortelle om tallbaserte fakta, Rett og vrangt om vaksiner.
Men da jeg første gangen skrev om smittetall, hadde jeg ikke i min villeste fantasi drømt om at avisoverskriftene skulle handle om dette i hele 2020, at alle skulle gå rundt og snakke om R-tallet, eller at hekle-og strikketøyene skulle bli så skrikende dagsaktuelle som de er nå. Jeg får gjenta min oppfordring fra et par år tilbake: Finn frem pinnene og statistrikk deg et statementplagg!
En fantastisk god idé Kathrine – gratulerer!
Tusen takk, det er skikkelig gøy når en idé fungerer så bra 😀 Fakta til folket!
for en som ikke skjønner forskjell på hekling og strikking ( og ikke kan noen av delene, dessverre) var dette en fantastisk pedagogiske og morsom video!
Den burde vært obligatorisk for alle i landet:-)
Kjempemorsom samtidig som den illustrerer veldig godt scenarioer vi kan komme opp i.
Men det må jo ha tatt noen timer å forberede dette – uansett imponert!!!
For en hyggelig tilbakemelding, Jan! Ja, det har tatt sin tid 😀 Jeg måtte også leie inn heklehjelp til de to siste omgangene i R=2,5-monsteret, for å rekke å strikke ferdig koronaponchoen.
hei igjen
jeg er konsernlege i en stor bedrift med flere tusen ansatte og har egen intranettside omkring korona. Er det mulig å få tillatelse til å legge den ut der? Har stor forståelse for avslag, i så tilfelle kan jeg vel henvise til denne strålende informasjonen?
Herlig! Takk for praten, Jan!
Genialt forklart om R tallet
Denne er heftig
Dette er supert. Veldig bra forklart
Genialt