Appelsinsitteunderlaget var noe av det første jeg laget til Statistrikk. Samtidig som det ble til, (sitteunder)laget jeg også det saftige undervisningsopplegget Skrell og tell.
I løpet av de fem årene som har gått, har jeg blitt en erfaren sirkelstrikker og appelsinunderviser, og utviklet både undervisningsopplegget og sitteunderlagoppskriften. I dette innlegget får litt av alt: Først en detaljert, oppdatert oppskrift på appelsinsitteunderlag, deretter bakgrunnen for endringene, og til slutt en liten Skrell og tell-oppsummering.
OPPSKRIFT PÅ 9-BÅTERS APPELSINSITTEUNDERLAG
Design: Kathrine Frey Frøslie for Statistrikk
Mange oppskrifter kan ikke deles, men mine oppskrifter kan dere dele så mye dere vil, og hvor som helst. Strikk i vei! Jeg setter pris på om dere oppgir hvor oppskriften kommer fra, eller tagger #statistrikk
Garn:
300 g (420 m) Fritidsgarn, farge 3326 (oransje)
100 g (140 m) Fritidsgarn, farge 1012 (naturhvit)
Hvilket som helst garn som tover, kan brukes. Jeg har med stort hell også brukt
– Rauma Vams: Det er litt drøyere, du trenger bare 250 g oransje, og sitteunderlaget blir lett og tett. (Mitt favorittgarn til dette sitteunderlaget.)
– Coop-garnet Mjuk Storm: Det er skikkelig udrøyt, du trenger mange nøster, og det tover voldsomt, så det blir tett og tungt. Men det er veldig fint å ligge/sitte på hvis du for eksempel er på badetur på svaberg.
– Dobbel tråd pt2 eller TOVE eller tilsvarende: Bruk kalkulator og regn løpemeter, så finner du ut hvor mye du trenger av det garnet du liker.
Rundpinne 7 mm
Heklekrok 7 mm
Stoppenål
Strikkefasthet: Ikke viktig. Jeg har ca 11 m per 10 cm.
Teknikk:
Det strikkes kun rettstrikk (riller). Arbeidet strikkes med «forkortede rekker», dvs at du snur og strikker tilbake før du har kommet til enden, så det dannes en kile. Sitteunderlaget består av 35 slike kiler (se Appelsinskisse). Kanten og midtsirkelen hekles med fastmasker.
Første kile (se Kileskisse 1):
Legg opp løst 40 m med oransje tråd på p 7 (pass på så det ikke blir for stramt). Oppleggskanten er første rille i arbeidet, og første rille i kilen. Så strikker du resten av den første kilen:
Strikk 35 m r, snu, gjør et kast og strikk 35 m r tilbake.
Strikk 30 m r, snu, gjør et kast og strikk 30 m r tilbake.
Strikk 25 m r, snu, gjør et kast og strikk 25 m r tilbake.
Strikk 20 m r, snu, gjør et kast og strikk 20 m r tilbake.
Strikk 15 m r, snu, gjør et kast og strikk 15 m r tilbake.
Strikk 10 m r, snu, gjør et kast og strikk 10 m r tilbake.
Strikk 5 m r, snu, gjør et kast og strikk 5 m r tilbake.
Dette er første kile. Se instruksjonsvideo lenger ned, hvis dette var vanskelig å forstå. Videoen viser også hvordan du skal strikke første rille i en ny kile.
Andre kile (se kileskisse 2 og 3):
*
Strikk r over alle maskene, men strikk kastene sammen med neste maske (for at det ikke skal bli hull der du har snudd) (=40 m r).
Snu, og strikk 40 m rett tilbake.
Strikk 35 m r, snu, gjør et kast og strikk 35 m r tilbake.
Strikk 30 m r, snu, gjør et kast og strikk 30 m r tilbake.
Strikk 25 m r, snu, gjør et kast og strikk 25 m r tilbake.
Strikk 20 m r, snu, gjør et kast og strikk 20 m r tilbake.
Strikk 15 m r, snu, gjør et kast og strikk 15 m r tilbake.
Strikk 10 m r, snu, gjør et kast og strikk 10 m r tilbake.
Strikk 5 m r, snu, gjør et kast og strikk 5 m r tilbake.
**
Fra * til ** er en hel kile.
<
Kile med hvit kant (se Kileskisse 3)
Skift til hvit tråd, og strikk første hele rille i neste kile med hvitt. Strikk resten av kilen med oransje.
Strikk tre kiler til i oransje.
>
Fra < til > er en appelsinbåt med fire kiler (en kile med hvit kant, og tre som er heloransje).
Fortsett å strikke appelsinbåter med fire kiler, til du har strikket totalt 7 slike båter (se Appelsinskisse).
Strikk en appelsinbåt med tre kiler (en kile med hvit kant, og to som er heloransje).
Strikk en kile med hvit kant, og en heloransje kile. Nå har du til sammen strikket 35 kiler fordelt på 9 appelsinbåter, og legger du strikketøyet utover, skal det være en hel sirkel.
Mask sammen appelsinen
Nå skal oppleggskanten maskes sammen med maskene på pinnen på penest mulig måte. Bruk strikkeerfaringen din (husk at kastene også må maskes sammen med neste maske, som om de var én maske), eller se instruksjonsvideo lenger ned.
Kanten (Appelsinskallet)
Hekle løst med fastmasker med hvit tråd rundt ytterkanten (se video): *1 fm i mellomrommet mellom de tre første rillene, hekle sammen mellomrom nr 4 og 5 med 1 fm* gjenta disse 4 fm per 5 mellomrom rundt hele kanten. Hekle en runde til med hvitt, med en fm per fm. Bytt til dobbel tråd orange og hekle en runde med 1 fm per fm, men der du øker en fm per appelsinbåt. Hekle en runde til med oransje, med en fm per fm. Fest trådene.
Midtsirkelen
Midtsirkelen hekles med fastmasker (fm). Fordi hekling og strikking tover ulikt, er det viktig å hekle løst. Du kan allikevel oppleve at midtsirkelen snurper litt, eller er litt for stor. I så fall kan det justeres etter toving, se video.
Legg opp en stor, løs luftmaskeløkke, hekle 6 fm i ringen, og stram så det blir en sirkel. Dette er første omgang.
Andre omgang: Hekle 2 fm i hver fm = 12 fm.
Tredje omgang: Hekle 2 fm i første fm, en fm i neste fm, gjenta ut omgangen = 18 fm.
Sjekk at midtsirkelen nesten fyller hullet i midten, se bildet under. Er den alt for liten, rekk opp og hekle løsere. Er den alt for stor, rekk opp og hekle litt strammere.
Sy den hvite midtsirkelen løst fast i midten av appelsinen, 2 riller per fm.
Toving:
Mine appelsiner toves perfekt (fra ca 87 cm til 61 cm) på vanlig «mix» vaskeprogram 40 grader, og med vanlig vaskemiddel. Men her er vaskemaskiner forskjellige. Prøv med 40 grader først, så du ikke ender opp med en hard klump med oransje ull.
Ønsker du et annet antall båter? Da justerer du antallet kiler per båt, for eksempel:
9-båters appelsin: 8 båter med 4 kiler hver, 1 båt med 3 kiler.
10-båters appelsin: 5 båter med 4 kiler, 5 båter med 3 kiler (spre dem gjerne litt rundt, se Appelsinskisse 2).
11-båters appelsin: 2 båter med 4 kiler, 9 båter med 3 kiler.
12-båters appelsin: 11 båter med 3 kiler, 1 båt med 2 kiler.
Spør gjerne i kommentarfeltet hvis noe er uklart. Jeg oppdaterer oppskriften hvis det blir nødvendig.
Lykke til!
SITTEUNDERLAGETS UTVIKLING
Dette involverte opptil flere sirkelstrikk-workshop-er på opptil flere strikkefestivaler, både hertillands og i på KnitWork i København, alt basert på mine sirkelstrikk-utredninger, og erfaringer med sitrusfruktunderlag i ulike utforminger.
Dette utbroderes ved en senere anledning, for nå er denne søndagen straks over.
SKRELL OG TELL
Er du lærer på et trinn mellom barnehage og universitetsnivå, kan du ha nytte av å lese stemningsrapporten/bruksanvisningen fra da vi skrelte og telte i 4D, eller det litt mer fyldige innlegget (på engelsk) som jeg skrev etter å ha skrelt og telt på undervisningskonferanse i Penn State. Innlegget ble likt og delt i vilden sky etter konferansen, og jeg håper at det nå skrelles og telles i statistikktimer på begge sider av Atlanteren. Min lærervenn Maria rapporterte nettopp fra klasse 6A:
«Veldig morsomt og engasjerende opplegg, Kathrine! De ville gjerne drive mer med forskning- og lurte på om hun Kathrine hadde laget no sjokolade eller godteriforskning som kunne prøves ut«
Jamen nu bliver jeg bare nødt til at prøve din nye opskrift på appelsiner. Jeg er ikke rutineret nok til at se, hvad forskellen er ved bare at læse opskriften. Tak for at bringe den og de mange inspirerende billeder!
Bare hyggelig, Charlotte! Jeg er ingen dreven oppskriftsleser selv (Jeg har i stor grad strikket det jeg har i mitt eget hode, i stedet for å følge oppskrifter), så jeg har prøvd å gi opplysningene på flere måter (tekst, video, skisser), så det skal være mulig for flere å følge dem 🙂
Tusen hjertelig takk for oppskriften og forklaringer ❤️👍🧶🧶🧶mitt lærerhjerte jubler og svulmer av glede 😉
Ååå, takk! ❤️
Hei! Er denne strikket med dobbel tråd? 😄
Hei, jeg har strikket mange forskjellige, i forskjellig garn. Når jeg strikker med Vams (eller tilsvarende), bruker jeg enkel tråd. Bruker jeg Finull (eller tilsvarende), bruker jeg dobbel tråd. Instruksjonsvideoene og bildene er fra ulike sitteunderlag, så derfor ser du noen med enkel tråd, og noen med dobbel tråd. Jeg håper det svarte på spørsmålet ditt 😀
Nydelige sitteunderlag.Kunne tenke meg å prøve denne oppskriften.
Takk, så hyggelig! Lykke til med dine, og slå deg gjerne løs med farger 😀
Så flott sitteunderlag – kan eg spørre kva fargene du bruker her i videoen? Trur det er finull du bruker.
Tusen takk! 🙂
Jeg er dessverre ikke sikker på fargekodene. Jeg har strikket så mange, og så har noen videoer blitt laget med ett sett farger, andre med andre farger. Siden jeg gjør dette på fritidan, er det ikke alltid jeg både har tid til å filme, strikke og skrive oppskrift. Da jeg skulle renskrive denne oppskriften, måtte jeg kombinere flere ulike bilder og klipp. 🙂 Du har rett i at det er Finull, og etter en kikk på fargekartet, ser det litt ut som om jeg har kombinert 4305 og 4205. (Selv har jeg gått helt over til VAMS til disse appelsinene, for det tover enda finere enn Finull.) Håper det var til hjelp, og lykke til med sitteunderlaget ditt!