Hvis vi vet hva artene rundt oss heter, vil en tur i skogen, i fjæra eller på fjellet få enda en dimensjon ved seg. Når både insekter og planter har et navn, vil vi legge merke til at eller om de er der.
Så et spørsmål til deg: Ser du forskjell på bjørk og osp? På mose og lav, og på humle og bie? Og er du klar over hvor mange forskjellige humler vi har i Norge?
Dette innlegget og denne oppskriften ble til etter at nominasjonene til Naturviterprisen ble offentliggjort i 2024. I tillegg til at nominasjonen føltes like kriblende gledelig som årets første sitronsommerfugl, fikk jeg også vite hvem andre som sto på lista: Alle de tre nominerte 2024 var fra NMBU!
Anders Gunnar Helle jobber med naturrestaurering, og det er ham jeg henter refleksjonen om artenes navn fra. Jeg synes det er så godt tenkt!
Anne Sverdrup Thygeson sin formidling stiftet jeg indirekte bekjentskap med på en ferietur til Nice i 2018, og har vært blodfan siden. Da kjøpte jeg nemlig boka «Insektenes planet» på flyplassen, fordi den hadde så kult, grønnskimrende omslag. Gjennom hele ferien frydet jeg meg med insektfakta pakket inn i en sjeldent underholdende språkbruk. Jeg lo høyt for meg selv under parasollen på steinstranda, og leste høyt for familien i tide og utide. Har du ikke lest noe Anne har skrevet, sier du? Ønsk deg den eller en av de andre bøkene hennes til jul, du kommer ikke til å angre!
Jeg brukte min egen subjektive vurdering av vinnersannsynligheter (den typen subjektiv vurdering kalles forresten en apriorifordeling på statistikksk), og gjorde meg opp en mening om hvem jeg trodde var den mest/minst sannsynlige vinneren. Basert på det, designet jeg en strikkeoppskrift for å hedre vinneren (den ville fungert for både Anders og Anne!) og knytte sammen temaene som vi tre brenner for: Insektenes liv og leven, bevaring av naturen, og statistikk som metode for å forstå hvordan naturen fungerer.
Resultatet er en lue inspirert av de søteste rumpene i hele insektverdenen, nemlig humlerumpene.
Humleluene (eller humlerumpeluene) kan strikkes av restegarn og vi kan derfor vente oss mange ulike humletyper! Sjekk restegarnbeholdningen din, og se på plakaten fra NINA eller i artsdatabanken hvilken humlerumpe som ligner mest på de garnfargene du har. Og vipps, så får du plutselig et nært og varmt forhold til akkurat din humle.
Oppskriftene er basert på tre av de vanligste humleartene. Den første oppskriften er for lys jordhumle og mørk jordhumle. Dette er ur-humlerumpa, slik jeg ser den for meg hvis noen sier «Se for deg en humle.». Etter inspirasjon fra humlebildene jeg fikk fra Margrethe Brynem, har jeg også laget oppskrift på steinhumlelue, se nederst.
Fordi lue ofte brukes når det er mørkt ute, strikkes den svarte brettekanten på alle luene med svart refleksgarn, eller vanlig, svart garn med en reflekstråd som følgetråd. Da kan du gå rundt like humleopplyst på utsiden som på innsiden.
Oppskrift på lys og mørk jordhumlelue
Design: Kathrine Frey Frøslie for Statistrikk. Oppskriften er gratis og kan deles fritt.
Tagg gjerne #humlelue #statistrikk 😊
Du trenger
- 50 g Viking reflex, svart
eller 50 g Järbo Reflex, svart
eller 50 g Rauma VAMS, svart + enkel reflekstråd som følgetråd
Garnforbruk: Det går med nesten et helt nøste Järbo, men bare ca 30 g VAMS. - 50 g Drops Nepal, farge oker 2923, eller garn med tilsvarende tykkelse
Garnforbruk: Ca 30 g
Resten av luene strikkes helst i lodne garnkvaliteter med fire-dobbel tråd, for å få den pusete looken som humlerumper har. (Men her oppfordres samtidig hver enkelt til å bruke det dere har i restegarnbeholdningen!) - A. Lys jordhumle: Okergul Mohair Luxe (Lang Yarns), farge 698.0150, og gul Plum (Rauma), farge 022.
B. Mørk jordhumle: Gyllenbrune toner i Mohair Luxe (Lang Yarns), farge 698.0075 og farge 698.0062.
Garnforbruk: Lite. Det er mye igjen av hvert nøste, og ett sett med nøster rekker til flere luer. Bruk rester (kid silk, Erle,…) hvis du har. Du kan også bruke dobbel tråd mohair og en tynn følgetråd (Inca, tynn alpakka eller lignende) i lignende farge. - Mohair Luxe (Lang Yarns), svart, farge 698.0004 (evt bland med en rest svart Inca (Rauma), farge 050 eller en annen tynn følgetråd).
Garnforbruk: Lite. Det er mye igjen av nøstet, og ett nøste rekker til flere luer. - Hvit Plum (Rauma), farge 001 og lys grå Plum.
Garnforbruk: Som for 3. og 4..
Liten rundpinne 4,5 mm
Liten rundpinne 3,5 mm
Strømpepinner 4,5 mm
Strikkefasthet:
22-23 m med 2r+1vr på p 4,5 i svart refleksgarn tilsvarer 10 cm.
27 m med 2r+1vr på p 3,5 i okergul Nepal tilsvarer 10 cm.
19 m med firedobbel tråd Mohair Luxe/Plum på p 4,5 tilsvarer 10 cm (denne strikkefastheten er ikke så viktig, siden det er toppen av lua).
Størrelser:
S/M, passer til hodeomkrets 55-57 cm, (M/L: Medium, passer til hodeomkrets 58-59 cm), {XL: Stor, passer til hodeomkrets 60-62 cm}.
Legg opp 90 (96) {102} m med svart refleksgarn på p 4,5, og strikk 2r, 1vr i 20 omg (ca 8,5 cm brettekant).
Bytt til p 3,5 og okergult garn i samme tykkelse som det svarte garnet. Strikk 2r,1vr i 20 omg (ca 6,5 cm).
Den gule kanten skal være kortere enn den svarte reflekstrådkanten.
Vreng strikketøyet og strikk en omg r. (Eksperttips: For å tette hullet på rettomgangen, kan du bruke «wrap & turn»-teknikken. Det er også greit å sy sammen det lille hullet til slutt når du fester tråder.)
Resten av lua strikkes i glattstrikk på p 4,5, med firedobbel tråd mohair, evt dobbel tråd mohair og en tynn følgetråd, se over.
Lys jordhumle: Strikk 10 (11) {11} omg med firedobbel tråd gul, altså to tråder okergul Mohair luxe (bruk tråden innerst og ytterst i nøstet) og to tråder gul Plum.
Mørk jordhumle: Strikk 10 (11) {11} omg med firedobbel tråd gyllenbrun Mohair luxe, altså to tråder Mohair luxe farge 698.0075 (bruk tråden innerst og ytterst i nøstet) og to tråder i farge 698.0062.
Begge varianter:
Strikk 10 (11) {12} omg med firedobbel tråd svart Mohair luxe.
Bytt til firedobbel tråd hvit/lysegrå, og start fellingen. Det skal felles 6 masker på hver omgang, i spiralfasong:
1.omg fell 6 m jevnt fordelt. Det tilsvarer å strikke hver 14. og 15. m sammen (hver 15. og 16. m sammen) {hver 16. og 17. m sammen}. Deretter: strikk sammen de to maskene like etter en sammenstrikket m, helt til du har 6 m igjen. Det gir et fint, spiralformet mønster i fellingen. Dra tråden gjennom de 6 m. Fest alle tråder.
Når den svarte kanten brettes, skjuler den den okergule kanten, så bare den pusete delen av lua stikker opp. Hvis det er vanskelig å få bretten til å holde seg på riktig sted, kan du evt sy den fast et par steder rundt kanten.
Oppskrift på steinhumlelue
Design: Kathrine Frey Frøslie for Statistrikk. Oppskriften er gratis og kan deles fritt.
Tagg gjerne #humlelue #statistrikk 😊
Du trenger
- 50 g Viking reflex, svart
eller 50 g Järbo Reflex, svart
eller 50 g Rauma VAMS, svart + enkel reflekstråd som følgetråd
Garnforbruk: Det går med nesten et helt nøste Järbo, men bare ca 30 g VAMS. - 50 g Drops Nepal, farge oransje 2920, eller oransje garn med tilsvarende tykkelse
Garnforbruk: Ca 30 g
Resten av lua strikkes helst i lodne garnkvaliteter med fire-dobbel tråd, for å få den pusete looken som humlerumper har. (Men her oppfordres samtidig hver enkelt til å bruke det dere har i restegarnbeholdningen!) - Mohair Luxe (Lang Yarns), svart, farge 698.0004 (evt bland med en rest svart Inca (Rauma), farge 050 eller en annen tynn følgetråd).
Garnforbruk: Lite. Det er mye igjen av nøstet, og ett nøste rekker til flere luer. - Rødoransje, gylne toner, for eksempel Mohair Luxe (Lang Yarns), farge 698.0075 og farge 698.0275. (Muligens utgåtte farger. Dykk ned i garnskuffa eller stikk (pun intended) på garnbutikken og la deg inspirere!)
Garnforbruk: Lite. Det er mye igjen av hvert nøste, og ett sett med nøster rekker til flere luer. Bruk rester (kid silk, Erle,…) hvis du har. Du kan også bruke dobbel tråd mohair og en tynn følgetråd (Inca, tynn alpakka eller lignende) i lignende farge.
Liten rundpinne 4,5 mm
Liten rundpinne 3,5 mm
Strømpepinner 4,5 mm
Strikkefasthet:
22-23 m med 2r+1vr på p 4,5 i svart refleksgarn tilsvarer 10 cm.
27 m med 2r+1vr på p 3,5 i Nepal tilsvarer 10 cm.
19 m med firedobbel tråd Mohair Luxe på p 4,5 tilsvarer 10 cm (denne strikkefastheten er ikke så viktig, siden det er toppen av lua).
Størrelser:
S/M, passer til hodeomkrets 55-57 cm, (M/L: Medium, passer til hodeomkrets 58-59 cm), {XL: Stor, passer til hodeomkrets 60-62 cm}.
Legg opp 90 (96) {102} m med svart refleksgarn på p 4,5, og strikk 2r, 1vr i 20 omg (ca 8,5 cm brettekant).
Bytt til p 3,5 og oransje garn i samme tykkelse som det svarte garnet. Strikk 2r,1vr i 20 omg (ca 6,5 cm). Den oransje kanten skal være kortere enn den svarte reflekstrådkanten.
Vreng strikketøyet og strikk en omg r med med firedobbel tråd svart mohair, evt dobbel tråd mohair og en tynn følgetråd. (Eksperttips: For å tette hullet på rettomgangen, kan du bruke «wrap & turn»-teknikken. Det er også greit å sy sammen det lille hullet til slutt når du fester tråder.)
Resten av lua strikkes i glattstrikk på p 4,5, med firedobbel tråd mohair.
Strikk 10 (11) {11} omg med firedobbel tråd svart.
Strikk 10 (11) {12} omg med firedobbel tråd rødoransje.
Start fellingen. Det skal felles 6 masker på hver omgang, i spiralfasong:
1.omg fell 6 m jevnt fordelt. Det tilsvarer å strikke hver 14. og 15. m sammen (hver 15. og 16. m sammen) {hver 16. og 17. m sammen}. Deretter: strikk sammen de to maskene like etter en sammenstrikket m, helt til du har 8 m igjen. Det gir et fint, spiralformet mønster i fellingen. Strikk en omgang med 8 m uten å felle, så humlerumpa får en liten tupp i enden. Dra tråden gjennom de 8 m. Fest alle tråder.
Så er det bare å dra lua over ørene og summe seg ut i naturen:
Hei, du knallgule messinglav på fjæresteinene! (Joda, vi ser den om vi ikke vet hva den heter også. Men det er unektelig stas å være på fornavn med dem som gir farge til tilværelsen!)
Ah! Hei, du deilig myke og irrgrønne mose langs gangstien! (Flaut: Jeg har glemt hva du heter! Eller kanskje lærte jeg det aldri? På tide å sjekke artsorakelet.no!)
Hei, stankstorkenebb med de søte blomstene og den stramme lukta, hei krekling med den søte safta og den stramme ettesmaken, og hei sitkagr…
hæ? sa jeg «hei, sitkagran»?? Nei, sitkagrana som klatrer oppover skrinne bergknauser på Vestlandet ig kveler alt i sin vei, den er faktisk ikke velkommen. Vi (Norge) plantet den i god tro og i stort monn, spesielt mellom 1960 og 1980, og nå prøver vi like iherdig å bli kvitt den. Du har hørt om kaninene i Australia? Norge har sitkagrana. At vi ikke lærer! Fjerning av sitkagran er et av Anders sine naturrestaureringsprosjekter. Vil du bidra? Napp med deg en sitkagran hver gang du er på tur og ser en! De er lett gjenkjennelige med sitt tette, buskete åsyn. Egentlig ganske fine – men bare som juletre!
Og hei, standhaftige blåklokke, det var hyggelig å se deg ringle langs kyststien en hustrig novemberettemiddag!
Den umiskjennelige bjørka med de hvite leggene drysser flak av gull utenfor Meieribygget på NMBU, og snart går den i vinterdvale. Den våkner nok til ny dyst omtrent samtidig som de ekte humlerumpene, og omtrent samtidig som vi andre kan pakke humleluene bort for sesongen.
Inntil da: God, stripete og pusete humlestrikk, alle!
Jeg skal ind og kigge på garnrester og så ud og kigge og finde ud af hvad humlerne i min garage hedder, så jeg kan strikke netop dem! Dete r en fantastisk inspiration denne her – og gratulerer med nominationen.
Jaaa!! <3