Normalfordelingen gjør meg varm om hjerterota. Og halsen.
I dette skjerfet er det brukt like mye garn på hver stripe. Fordi det er ti striper og fordi fasongen er basert på normalfordelingen, er det et decil-stripete normalfordelingsskjerf. Hvis du også vil strikke deg et slik stripete decilskjerf, har du oppskriften her:
Oppskrift på decil-skjerf
Design: Kathrine Frey Frøslie for Statistrikk
Du trenger
Skjerfet er strikket på pinne 4 i Sterk fra Du store alpakka. Det skal gå med like mye garn i hver farge, og det er kanskje nok med et nøste av hver. Men på grunn av naturlig variasjon (normalfordelt, skulle jeg tro) i garnets løpemeter og strikkerens strikkefasthet underveis, kan du risikere å gå tom for en av (eller begge) fargene hvis du bare har ett nøste i hver farge. Kjøp to av hver for å være sikker.
Skjerfet strikkes på tvers i rillestrikk. En rille er to omganger. Tabellen viser hvor mange masker det skal være i hver rille. Fordi rillene i hver ende bare er én maske bred, hopper du over de første 8 «rillene» i tabellen, og starter strikkingen ved rille nr 9, som er to masker bred (markert med * i tabellen).
Legg opp to masker. Strikk 9 riller som er 2 masker brede, før du øker til 3 masker, slik det står i tabellen. Fortsett å følge tabellen frem til **.
Alle økingene og fellingene skjer på venstre side av strikketøyet, sett fra rettsiden. Høyrekanten skal være rett. Alle økingene gjøres fra rettsiden, like før siste maske på pinnen. Fellingene (like etter rille nr 162) gjøres på vrangsiden, ved å strikke de to første maskene på pinnen sammen. Pass på at både økinger og fellinger ikke blir for stramme, hvis ikke vil høyrekanten bøye seg.
Tabellen viser når du skal skifte farge for å få frem de ti decilene.
Til slutt lager du endemaskene, altså «rillene» med én maske (i begynnelsen og slutten av skjerfet), ved å hekle eller fingerhekle en remse luftmasker som er like lang som 8 riller ville vært. Sy gjerne fast noe (for eksempel pynt) med litt tyngde i hver ende, for da henger endene på skjerfet så fint.
Nerdefakta: Hvis du trodde det het prosentiler eller «percentiler», har du litt rett. Percentiler deler fordelingen inn i hundredeler (så skjerfet viser tiende, tjuende, etc opp til nittiende percentil), mens deciler deler fordelingen inn i ti deler.
Altså: tiende percentil er det samme som første decil, tjuende percentil er andre decil, osv. Det kule er at hvis du hadde klippet skjerfet i ti biter etter fage og veid hver bit, ville de ti bitene veid like mye.
(Hehe: Hvis vi hadde strikket et kvartilskjerf og klippet skjerfet opp i fire deler og veid bitene, ville hver fjerdedel veid like mye. Og hvis du hadde strikket et medianskjerf med to farger, én på hver side av medianen, klippet det i to og veid hver del, ville de to delene veid like mye. Snakker om bortkastet strikkejobb hvis du bare skal klippe det i stykker for å veie det.)
Den spesielt oppmerksomme ser at denne oppskriften ikke er prikk lik den som ble brukt på det blå og det mursteinsfargedeskjerfet.
Det er fordi de to andre skjerfene har én rille med perler i midten, og de er derfor symmetrisk om den midterste rillen. Decil-skjerfet har to riller i midten, slik at fargeskiftet er midt i, og det er derfor symmetrisk om fargeskiftet (=medianen).
Wow dette var jo genialt til julepresang f.eks. Selv elsker jeg slike skjerf. Tusen takk for at du deler. ?
Så hyggelig, Elin! Ja, normalfordeling til jul må være den beste julegaven man kan få 🙂 Skjerfet er lett å strikke, men det lønner seg å bruke maskemarkører og skrive ut tabellen så du kan notere hvor langt du er kommet, hvis ikke blir det mye telling. Lykke til!
Hei. Hvor har denne bloggen gjemt seg? Funnet og ikke glemt for meg. Artig og interessant. jeg vil følge.
Hihi, her er den 🙂 Velkommen som følger! Den enkleste måten å følge bloggen på (bortsett fra å klikke seg inn direkte) er å like facebook-gruppa til Statistrikk, for der legger jeg ut link til alle nye innlegg 🙂
Hei!
I dag kom det inn et oppdrag på Woolit, på Vulvavotter som skal gis i gave til en heldig person. Og så ble jeg litt nysgjerrig og gikk inn på linken, den tok meg til din blogg, herrrrlighet så morsomt å finne dine statistikk-oppskrifter! Ok om jeg deler på Woolit, enten Facebook eller legger oppskkrift på statistrikkskjerfet ut hos oss? Med linker og alt til deg og en morsom tekst jeg klipper fra bloggen din? Elsker statistikk, men dårlig til å regne selv, men strikking er matte, så komboen er jo perfekt!
Målløs hilsen Cathrine i Woolit
Hei, Cathrine! for en herlig tilbakemelding, tusen takk!
Gleder meg til samarbeid! Du hører fra meg ganske snart!